افسردگي ونشانه های آن
مقدمه
افسردگي با علائمي چون احساس غمگيني، شکست، ناراحتي و کلافگي، هيجان و استرس، بي علاقگي به همه چيز و گاه همه کس مشخص ميشود؛ در واقع بيمار با بيان اين علائم، ناراحتي خود را بروز ميدهد. افسردگي مجموعهاي از حالات مختلف روحي و رواني است که از احساس خفيف ملال تا سکوت و دوري از فعاليت روزمره بروز ميکند. براي بيماري افسردگي هيچ علت قطعي و روشني نميتوان متصور بود، در برخي موارد يک زندگي پر استرس ميتواند محرکي براي افسردگي شود و در برخي موارد علت کاملاً به شخصيت فرد مربوط است. در کل به نظر ميرسد که افسردگي بدون يک علت تعيين شده مشخص و به طور خود به خودي روي ميدهد. دراين مقاله سعي داريم به بررسي علل افسردگي ،علائم ،انواع ودرمان افسردگي بپردازيم.
تعريف افسردگي
افسردگي بيماري جسمي وروحي بسيار شايع عصر ماست. و در تمامي جهان روندي فزاينده دارد. اين در حالي است که حدود نيمي از مبتلايان به افسردگي يا از بيماري خود بي خبرند يا بيماري آنها چيزي ديگر تشخيص داده شده است. افسردگي عبارت است از احساس غم، دلسردي، يا نااميدي به مدت حداقل 2 هفته در اغلب روزها و اغلب ساعات روز، به علاوه علايم همراه.
افسردگي يک بيماري اختصاصي نيست بلکه در تماما سنين و همه نژادها، هم در زنان و هم در مردان ظاهر مي شود. افسردگي بيماري ساده اي نيست بلکه انواع گوناگون دارد به طوري که در بعضي افراد به صورت هايي ظاهر مي شود که ما عموماً آنها را افسردگي نمي شناسيم. افسردگي پس از آنکه درمان شد غالباً باز مي گردد. افسردگي مسائل گوناگوني به همراه دارد. غيراز مسائل پزشکي و اندوه که بسيار شايع است، فرد مبتلا به افسردگي خود را در کارها مورد تبعيض و از نظر اجتماعي مطرود و حتي منفور خانواده خودش مي بيند. گاهي انزواي همراه افسردگي، بيماراني را که وضعي درمان پذير دارند به دوري از مردم يا به سوي مرگ سوق مي دهد. درباره افسردگي خبرهاي خوشي نيز وجود دارد:بيشتر انواع افسردگي قابل درمان اند. Depression که غالباً افسردگي باليني، اختلالات خلق و خوي يا اختلالات عاطفي ناميده مي شود، بيمار را دچار آشفتگي انديشه، آشفتگي عاطفي، تغيير رفتار و بيماري هاي جسماني مي کند.
افسردگي باليني، از ديدگاه عملکردهاي اجتماعي بيش از ديگر بيماري هاي مزمن، بيمار را ناتوان مي کند. افسردگي کبير بيش از بيماري هاي مزمن ششي، التهاب مفصل و ديابت ، ناتوان کننده است. افسردگي يک نشانگان (Syndrom) يعني مجموعه اي از علامات مرضي(Symptoms) مختلف است.
شرح بيماري
علايم شايع
- از دست دادن علاقه؛ بيحوصلگي و دلزدگي؛ ناتواني از لذت بردن
- احساس نااميدي؛ بيحالي و خستگي
- بيخوابي؛ خواب زياد يا ناراحت
- گوشهگيري اجتماعي؛ احساس بيارزش بودن ومورد نياز نبودن
- بياشتهايي يا پرخوري؛ يبوست
- از دست دادن ميل جنسي
- مشکل داشتن در تصميمگيري؛ مشکل داشتن در تمرکز
- يکباره به گريه افتادن بدون توضيح مشخص
- احساس گناه شديد به خاطر وقايع بياهميت يا خيالي
- تحريکپذيري؛ بيقراري؛ افکار خودکشي
-دردهاي مختلف، مثل سردرد، درد قفسه سينه بدون شواهدي از بيماري جسمي همچنين اضطراب ، بي تفاوتي عاطفي،توهم،کژپنداري و...
نشانه هاي افسردکي
همانند بسياري از اختلالات روحي و رواني، افسردگي نيز داراي نشانه هاي فراواني است که با شناسايي آنها مي تواند شرايط لازم براي درمان افسردگي را تسهيل کرد. اين نشانه ها که در اصل بسيار ناخوشايند هستند شامل موارد زير مي شوند:
*خلق و خوهاي مختلف که در طول روز بروز مي کند. اين شرايط معمولا در هنگام صبح به بدترين حالت خود مي رسد و با گذر زمان در طول روز بهتر مي شود.
*اختلالات خواب، که در زمان بيدار شدن هاي زودهنگام از خواب ايجاد مي شود و فرد نمي تواند دوباره به خواب برود. اين امر معمولا به دنبال افکار منفي که در ذهن افراد نقش بسته بروز مي کند.
*کندي در تفکر، صحبت کردن و حرکت
*احساس اضطراب و تشويش
*گريه کردن ها بي مورد
*نداشتن انرژي کافي براي انجام فعاليت هاي روزانه و احساس خستگي شديد
*ناتواني در لذت بردن از اتفاقات مختلف
*ناتواني در تمرکز
*بروز مشکل در تصميم گيري
*بروز احساس فراموشي در فرد و به خاطر نياوردن موارد مختلف
*بروز افکار منفي در مورد آينده
*احساس تقصير کردن
*نديد گرفتن هويت شخصي و ...
اين نشانه ها مي توانند تصوير روشني از بروز افسردگي در بين افراد را براي ما نمايان کنند. به هر حال، اين امر خيلي مهم است که همواره به خاطر داشته باشيم اين نشانه ها به طور کامل در هر فردي ظاهر نمي شوند و ممکن است در حالتي متفاوت بروز کنند. توجه داشته باشيد که بين افسردگي هاي معمولي با افسردگي هاي حاد که در آن فرد مجبور است به پزشک معالج مراجعه کند تفاوت هاي زيادي وجود دارد و پس از گذشت مدت زمان طولاني فرد به اين افسردگي ها مبتلا مي شوند. همچنين بايد توجه داشت که افسردگي هر اندازه که حاد باشد قابل درمان است و اگر شما توصيه هاي موجود را رعايت کنيد هرگز به عواقب آن مبتلا نخواهيد شد.طبق آمار هاي رسمي اعلام شده، ? تا ?? درصد مردان در سراسر دنيا از افسردگي هاي قابل تشخيص رنج مي برند و اين در حاليست که رقم ياد شده براي خانم ها به ?? تا ?? درصد مي رسد. تا کنون فرضيه هاي فراواني براي کشف علل افزايش بروز افسردگي در بين زنان عرضه شده است. اين طور که گفته مي شود، افسردگي هاي پس از زايمان مهم ترين نوع اين اختلال است که در زنان بروز مي کند. عوامل ديگر شامل تحقير شخصيت زنان در جامعه و يا دشواري شرايط براي رسيدن آنها به اهداف مورد نظرشان مي شود که مي تواند افسردگي هاي شديد را در آنها به دنبال داشته باشد. به هر حال گفته مي شود، چون زنان معمولا احساساتي تر هستند و نسبت به مردان صادقانه تر با مشکلات مختلف مواجه مي شوند آسان تر مي شود بيماري افسردگي را در آنها درمان کرد.